BRF Hilda i Rosengård ska bli energisnåla. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Malmö

Hilda i Rosengård blir energisnål

Bostadsrättsföreningen Hilda i Rosengård tänker energisnålt. Föreningen har satt igång ett omfattande renoveringsarbete för att göra miljonprogramshusen så energisnåla som möjligt.

Idéerna fick man när man beslutat sig att öppna upp schakten för att byta ut rörstammarna i de upp till nio våningar höga husen.

– Precis, det var det som satte igång tankarna och då ville vi hitta fler åtgärder som kunde göra när schakten var öppna, berättar Giovanna Brankovic, föreningens ordförande.

Rör som ska leda ner regnvatten från taken som sen kan användas för att spola i toaletterna, förberedelser för inkoppling av framtida avfallskvarnar och ledningar till ett centralt brandvarningssystem. Det blir mycket mer än nya avlopps och vattenledningsrör de boende får vid stambytet som nu påbörjats på Von Lingens väg i Rosengård.

Dessutom fogar man om alla tegelfasader och så får de en vatten och vindtät beläggning för att hålla fukten borta och kan då sänka värmekostnaderna.

Bostadsrättsföreningen som är Malmös näst största med sina 16 fastigheter byggda 1969 och1970 har helt på egen hand tagit det här initiativet, men på Malmö stad är man så imponerad att man nästa år ska söka statligt bidrag för att uppmuntra satsningen.

Får man hjälp med ekonomin planeras även solfångare och vindkraftverk så småningom. En tio procentig ökning av månadsavgiften förra året och tre procent i år och möjligen nästa år är vad de boende får bidra med, men då räknar man också med att värmekostnaderna bli lägre framöver.

Fikret Kadribegovic är en av de boende som i dag får stå ut med att bo mitt på en byggarbetsplats.

– Ja, det renoveras, en lång tid men sen det ska bli bättre att leva här. Lite dyrare, men sånt är livet.

Madeleine Fritsch
madeleine.fritsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".