Skåne

Jobben blir fler mot slutet av året

Arbetsförmedlingen tror på en ljusning på arbetsmarknaden mot slutet av året, även om antalet varsel i Skåne gick upp i december.

Just nu går 56 000 skåningar utan jobb. Av dem är 35 300 öppet arbetslösa, eller 4,5 procent av befolkningen i åldern 16-64 år. I december fanns 3 100 lediga platser till dem. Det är 100 fler än ett år tidigare. Samtidigt är det färre nyinskrivna arbetslösa. De var 4 400 i december, det är en minskning med elva procent jämfört med november. 

– Än så länge är det en liten förändring, men det är dock en förändring, säger Pia Gustavsson, chef för Arbetsförmedlingen i Malmö. 

Inom industrin ökar jobben igen, liksom inom personliga och kulturella tjänster. Men inom vård och omsorg som är en stor sektor i Skåne minskar de lediga platserna och inom finansiell verksamhet och fastighets- och företagstjänster. 

I december varslade Sony Ericsson i Lund 450 anställda. Det var bara ett av många varsel den månaden. Totalt varslades 1 240 i Skåne. Även om antalet varsel steg i december jämfört med månaden före, var antalet lägre än för ett år sedan. 

Arbetsförmedlingen räknar nu med att arbetslösheten i Skåne kommer att fortsätta stiga, men i långsammare takt. Med färre nyinskrivna arbetslösa och något fler lediga platser ser man tecken på en vändning. En bransch som behöver folk är handeln.

– Bland annat rekryteringsträffarna i Malmö visar på ett rekryteringsbehov inom handel och service och jag tror att många andra sektorer kommer under året, säger Pia Gustavsson. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".