Skåne

Rättegång kring stor stöldhärva

Under tisdagen inleds en månadslång rättegång mot tretton män från Hässleholm, Kristianstad och Helsingborg. Det handlar om en mängd stölder och försök till stölder i södra Sverige. Dessutom häleri och vapenbrott.

Åklagaren har fått ihop sammanlagt 25 åtalspunkter mot de misstänkta männen. Ingen av dem är åtalad på samtliga punkter. 

Sedan våren 2008 har ligan enligt åtalet turnerat flitigt och brutit sig in på en rad bensinmackar och i kiosker och lastbilar i Sydsverige. 

I Sommarlustkiosken i Kristianstad stals ett kassaskåp med över 125 000 kronor i kontanter. Den och några andra stölder betraktas som grova av åklagaren eftersom tjuvarna klippt sönder teleledningar för att slå ut larmanordningarna. Det har då också drabbat andra teleabonnenter som fått sina telefoner tystade. 

På Statoil i Sölvesborg försvann tobak för 45 000 kronor och 7 800 i kontanter och på Statoil i Alvesta kom tjuvarna över cigarretter och kontanter för sammanlagt nära 120 000 kronor. 

I parkerade lastbilar i Bankeryd och Jönköping misstänks de har stulit godis och tandkräm för 8 550 kronor och tuggummi för 10 000 danska kronor. 

Vapenbrottet består i att en av dem haft två behållare med pepparspray. 

Per Engström
per.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".