Inte ens här är det giftfritt. Foto: AP Photo/Kin Cheung

Livets goda - givetvis giftigt

Trots att Sverige ligger i framkant när det gäller kontroll av växtgifter får troligen varenda svensk dagligen i sig bekämpningsmedel. 

I den första studie som har gjorts i Sverige undersöktes trehundra skåningar och man fann rester hos i stort sett varenda en.

Giftet kommer från bekämpningsmedel som finns dricksvattnet, från grönsaker och frukt och vi kan få det till och med från gräset på golfbanan. Inte stora mängder, men det syns i undersökningarna som gjorts. Vad effekterna av små mängder blir, det vet vi inte.

Ett forskarlag på yrkesmedicinen i Lund, har låtit 300 stadsboende skåningar lämna urinprov och svara på frågor. Margareta Littorin vid arbets- och miljömedicinen i Lund säjer att man fann ett trettiotal ämnen som är särskilt vanliga.

Forskarna valde att särskilt fråga om vin, vindruvor och russin och fann vad man väntade ett särskilt sorts svampgift.  Ska vi då sluta med vi och druvor?

Undersökningen visade också att golfspelare har förhöjda halter av ett annat sorts svampmedel som används på greenen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".