Malmö

Inget fel när celler inte fick flyga

Akademiska sjukhuset i Uppsala begick inget fel i samband med den avbrutna transporten av celler för transplantation till Skånes universitetssjukhus den 10 januari. Det visar den interna utredningen som nu är klar. Inte heller Malmö Aviations interna utredning påvisade brister.

Det var den 10 januari som celltransplantatet skulle skickas från Akademiska sjukhuset i Uppsala till Skånes universitetssjukhus med ett av Malmö Aviations plan från Bromma. Men något gick snett och Malmö Aviations personal stoppade leveransen.

Enligt Akademiska sjukhusets interna utredning följdes det regelverk som gäller för transport av transplantat. Kontakterna med resebyrån och Malmö Aviation på Bromma sköttes på vanligt sätt.

Akademiska sjukhuset kommer dock att anmäla incidenten som en avvikelse till Socialstyrelsen, en anmälan som inte avser skuldfrågan.

Även flygbolaget Malmö Aviations utredning är klar.

– Vi vet inte exakt vad som gick fel, men vi hade inte fått någon information att det var något extraordinärt som skulle transporteras. Vi hade inte heller fått något telefonsamtal till vår säkerhetschef, vilket är brukligt, säger Olof Löfgren, pressansvarig på Malmö Aviation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".