Malmö 2009 i siffror presenterades av kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: Tobias Wallin/SR
Malmö

Torr statistik ska göra livet bättre

På onsdagen presenterade Malmö stad sin årliga välfärdsredovisning för förra året. Där har man som vanligt sammanställt allt som går att göra till siffror som hänt under 2009.

En fråga man fokuserat särskilt på var ”Hur mår Malmöeleverna egentligen?” Man har frågat alla skolelever i Malmö allt från hur man upplever sexualundervisningen, hur ofta man samtalar med sina föräldrar och om man haft samlag och exempelvis om man tror att ens föräldrar skulle kunna köpa ut en flaska med vin.

För den politiska presentationen stod socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh. Hon var nöjd med att kommunen på en del punkter blivit en bättre stad, exempelvis att fler känner sig trygga i Malmö. Att färre är fattiga och bland annat att fler röstar i val och att fler barn kan simma.

Men samtidigt finns det delar där Malmö blivit sämre sedan förra mätningen. Fler får ekonomiskt bistånd för att klara sin ekonomi, allt fler malmöbor är feta och fler killar på gymnasiet provar på droger.

Det skiljer sig mycket mellan olika stadsdelar och kön i hur ungdomar beter sig. Bland annat så är det över 15 procent av tjejerna i södra innerstadens skolor som skolkar minst en gång om året medan bara tre procent av killarna gör det samma. I Oxie skolkar man extremt lite.

I stadsdelen Limhamn–Bunkeflo så dricker nästan alla både killar och tjejer sig berusade medan ungdomarna i Rosengård nästan aldrig gör det.

Något som förenar stadsdelarna är att killar idrottar betydligt mer än tjejerna, samtidigt som tjejerna röker mer och mer sällan äter frukost än killarna.  

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".