Skåne

Många namn i protest mot MVC-stängning

Beslutet som sjukhusledningen i Lund har fattat om att lägga ner flera mödravårdscentraler har väckt starka reaktioner. I Hörby har 650 namn samlats in i protest, men nu ser det ut som om politikerna tänker stoppa sjukhusets beslut.

Folkpartisten Marie Keismar i Hörby blev så upprörd, när hon hörde att mödravården skulle stänga, så hon startade en namninsamling. I dag åkte hon runt och samlade in de runt 650 namnunderskrifter som hon fått ihop.

– Här är tolv, tretton sidor fulla med namn, konstaterar Marie Keismar, när hon ser listorna på barnavårdscentralen i Hörby.

Skånes universitetssjukhus i Lund har ett stort underskott och vill därför spara pengar på mödravården. I Löddeköpinge har man redan stängt, och i Hörby är planen att slå igen i början på mars. Närmaste mödravårdscentral blir då i Höör.

– Det drabbar framför allt svaga grupper som ungdomar och invandrarkvinnor som gärna kommer på spontanbesök. Kommunikationerna är inte heller lysande, så då blir man beroende av bil, och det är inte bra, säger Marie Keismar.

Mamman Jennie Persson som fick sin dotter Astrid för drygt ett halvår håller med om att det är ett dåligt beslut.

– Jag har inte tillgång till bil på dagarna, och det tar ju längre tid om man måste ta sig till Höör, säger hon.

De insamlade namnen ska skickas till regionpolitikerna, men redan nu ser det ut som de har lyssnat. Enligt regionrådet Gilbert Tribo (FP) tänker politikerna stoppa sjukhusledningens planer, eftersom man vill avvakta det vårdvalssystem som man vill införa i mödravården i Skåne.

– När det går emot en riktning som vi arbetar mot, och detta skulle vara kontraproduktivt, då måste vi ibland stoppa beslut, säger Gilbert Tribo.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".