Örtofta

Värmekraftverk prövas igen

Med en mer genomarbetad utredning hoppas nu Lunds Energi att få miljötillstånd för värmekraftverket i Örtofta. Nu prövas ärendet igen.

2007 fick Lunds Energi tillstånd av miljödomstolen att bygga det biobränsleeldade kraftvärmeverket utanför Örtofta, men året därpå sade miljööverdomstolen nej.

Bland annat ville domstolen att företaget skulle titta på alternativa lokaliseringsmöjligheter för värmeverket.  Nu har Lunds Energi låtit göra en djupare utredning där man undersökt olika platser. Man har fastnat för en placering strax utanför Örtofta, väster om järnvägen, exakt samma placering som miljööverdomstolen en gång sade nej till. Men den här gången hoppas man få tillstånd.

– Nu är det en fristående konsult som tittat på det här betydligt mer ingående och kommit fram till att det här är den bästa lokaliseringen, säger Peter Fogelklou, tillförordnad informationschef på Lunds Energi.

Men miljööverdomstolen sade ju nej till den här placeringen tidigare, varför tror ni att man kommer att säga ja den här gången?

– Ja vi anser i alla fall att vi ska komma tillbaka med en bättre lokaliseringsutredning, det var ju det man hade invändningar mot förra gången.

Processen börjar nu om i miljödomstolen. Den 17 februari har man kallat till samråd med de boende i området. Senare följer nya domstolsförhandlingar. Alla överklagande och det missade miljötillståndet har gjort att bygget av värmeverket har försenats med flera år.

– Hade allt gått utan problem så hade produktionen troligtvis varit igång under det här året.

När blir det av nu då tror du?

– Det beror ju på vad som händer i domstolen, men skulle det bli ett godkännande så kan det bli ungefär 2014.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".