Skåne

Andra sprutan gav fler sjuka barn

Många fler skånska barn har fått feber efter den andra vaccinationssprutan mot svininfluensa än efter den första. Ett kraftigare vaccinationsskydd kan vara orsaken.

– Det är känt att den andra sprutan har gjort fler barn än den första sjuka, säger Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare.

Men det är inte någon farlig feber, enligt Läkemedelsverket. Febern är oftast kortvarig. Den håller i sig i en halv dag upp till någon dag. Och om barnet får feber efter andra sprutan så kan man ge febernedsättande medicin eller bara låta barnet vila.

Varför fler barn har reagerat starkare på den andra vaccinationen mot svininfluensa har läkarna inte något entydigt svar på.

– En tolkning kan vara den att barn får en kraftigare vaccinationseffekt efter den andra sprutan. Därför reagerade de mer på den andra vaccinationen, säger Håkan Ringberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".