Cassandra Donnér tittar på böcker med Ingrid André
Lund

Mycket teknik på nytt bibliotek

Om några år kommer Lund har ett hightechbibliotek. Det ska vara ett tillgängligt bibliotek med all den senaste tekniken.

Lund satsar mycket på sina bibliotek just nu. I Veberöd testar kommunen att ha öppet utan personal och på Brunnshög kommer det allra senaste inom tekniken vara verklighet om några år.

– Bibliotekarierna kommer att finnas till hands för besökarna om de inte själva klarar tekniken, säger Ingrid André, bibliotekarien bakom planerna.

– Biblioteket ska vara väldigt tillgängligt, precis som det i Veberöd, som varit lite av ett pilotprojekt.

Förhoppningen är att ultramoderna datorlösningar i kombination med duktiga it-bibliotekarier ska locka både ungdomar och äldre. Biblioteket ska också vara mycket öppet, även efter personalen har gått hem. 2014 ska hightech-biblioteket vara på plats på Brunnshög.

Nischbibliotek verkar vara något som Lund kommun satsar på. Det finns också planer på ett bibliotek i ordglädjens tecken. Där ska vara ett läsbibliotek som bara fokuserar på böcker, författare och skrivverkstäder och inte alls på informationsteknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".