Helsingborg

Helsingborg kan få nytt blickfång

Miljön vid Hamntorget och Norra Hamnen i Helsingborg kan förändras radikalt i framtiden. Det står klart sedan vinnaren i Helsingborgs stads markanvändningstävling presenterades på onsdagen.

En kongressanläggning för 1 200 personer, ett hotell på cirka tolv våningar och omkring 130 nya bostäder planeras på den plats vid Norra Hamnen där den gamla ångfärjestationen ligger i dag. Men ångfärjestationen bevaras och flyttas till en ny plats i närheten.

Miljön i området blir också attraktivare och tryggare, enligt kommunalrådet Peter Danielsson, som är ordförande i tävlingsjuryn.

– Det förslag vi har valt skapar på ett bra sätt nya stadsrum för helsingborgarna, säger han. Strandpromenaden förlängs, Hamntorget förnyas, och det blir en parkliknande miljö längs Kungsgatan, säger Peter Danielsson.

Tävlingen är inte bara en arkitekttävling, utan vinnaren Midroc Property Development ska också bygga och driva de olika anläggningarna i framtiden. Totalt beräknas satsningen kosta mer än en och en halv miljard kronor.

Redan i februari ska kommunfullmäktige i Helsingborg ta ställning, och sen drar arbetet med att göra en detaljplan och förhandlingarna med vinnaren igång. Länsstyrelsen måste också kontaktas eftersom den tidigare haft synpunkter på hur högt man får byggas i centrala Helsingborg.

Planerna är omdiskuterade i Helsingborg, och Peter Danielsson räknar med ett överklagande som kan fördröja byggstarten något.

– Vi räknar med att kunna ta ett beslut om en detaljplan 2011, säger han. Då skulle man kunna börja bygga 2012. Men lägger man då in överklagandetid på ett år så blir det kanske 2013 som spaden kommer i jorden i stället, säger Peter Danielsson.

Det vinnande förslaget "Saltkristallerna" har tagits fram av bland andra Midroc Property Development AB, hotell- och konferensoperatören Marriott samt arkitekterna Schmidt/Hammer/Lassen architects, Sweco Architects AB och Landscape syd AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".