Landskrona

Småhus gör staden mer attraktiv

Landskrona har en föråldrad industristadsstruktur som gör staden oattraktiv. Bland annat har staden för många hyresrätter och för få villor. Det är slutsatsen av de studier som Internationella Handelshögskolan i Jönköping gjort.

Professor Åke E Andersson säger att det behöver byggas mellan 700 och 800 småhus i Landskrona varje år.

– Landskrona har blivit sittande med en varvskris som har hängt kvar i drygt två decennier, säger han.

På andra sidan Öresund är allt attraktivt från Köpenhamn upp till Helsingör. Men på den svenska sidan blir det ett hål vid Landskrona. Det beror enligt Åke E Andersson på att man inte kan realisera sina villadrömmar här.

I studien har man frågat gymnasieungdomar om deras syn på framtiden och det visar sig att fyra av fem säger att de vill flytta från Landskrona så snart de kan. Det visar sig också att 95 procent av dem har drömmen om kunna bo i villa eller radhus när de är i 35-årsåldern.

Men Landskrona behöver inte bara bli attraktivare att bo kvar i. Staden behöver också locka folk att flytta dit, för att komma åt dagens problem med låg medelinkomst och lågt nyföretagande.

Som ett första åtgärd vill Åke E Andersson att man gör något åt det faktum att det finns en tomtkö på 500 personer men inga byggklara tomter.

– Det första som behövs är en tomtreserv, och den måste skapas snabbt så att man får sätta igång att bygga, säger han. Det ska inte vara några stora byggföretag som sköter det här, utan man ska släppa lös de individuella krafterna hos dem som har villadrömmarna och säga kom hit, så får ni realisera dem här.

Bosse Johansson

bosse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista