Malmö

Svarttaxiförare åtalas för våldtäkter

På fredagen åtalades en man som erbjöd kvinnor skjuts med svarttaxi för flera våldtäkter i Malmö. Mannen nekar till brott, trots att det finns DNA-bevisning mot honom.

Den första våldtäkten som den 35-årige mannen åtalas för inträffade redan i januari 2007 vid Hantverkargatan i Malmö. De andra åtalen gäller händelser från april förra året och till mitten av juni. Det är sammanlagt fem fall av våldtäkter, en grov våldtäkt i Malmö och två försök till våldtäkt i Malmö och Lund. I samtliga fall har kvinnorna kontaktats när de rört sig ute på klubbar och nöjesställen.

– De har begåtts nattetid när kvinnor som varit ute i centrala Malmö rört sig främst i anslutning till olika klubblokaler och sedan blivit kontaktade av den här mannen. Antingen i samband med svarttaxi eller bara kontaktade inne på eller utanför en klubb, säger David Ludvigsson, kammaråklagare i Malmö. 

I fem av fallen har polisen säkrat DNA-spår från mannen, antingen i kvinnans underkläder eller i slidan. Dessutom har åklagaren flera vittnen och telefonlistor som visar hur mannen ringt i anslutning till händelserna. Han nekar till samtliga brott han anklagas för. 

– Man kan väl grovt säga att i de fall det finns DNA-bevisning så har han vidgått att händelsen inträffat, men att kvinnan var med på det. När det inte finns DNA-bevisning går han inte med på att händelsen alls har inträffat, säger David Ludvigsson. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista