Ystad/Tomelilla/Sjöbo

Inga snabba beslut om Sydskånska gymnasiet

Ingen tvingas lämna sin post, varken i ledningen för Sydskånska gymnasiet eller i direktionen. Det kom fram när gymnasiedirektionen idag i Ystad presenterade hur de ska få bukt med de stora arbetsmiljöproblem som anställda på skolan vittnat om i flera år.

– Vi ska följa regelverket, och då tar det lite längre tid, säger Bo Sterner (M), ordförande i direktionen och han försvarar att alla får sitta kvar, än så länge.

Gymnasiedirektionen vill inte ha för bråttom, men många anställda hade förväntat att mer drastiska förändringar skulle presenteras. Dagens förslag innebär att ledningsgruppen ska omorganiseras och arbetsmiljöproblemen ytterligare utredas men att ingen tvingas lämna sin post med omedelbar verkan. Under flera år har kritik riktats från lärarkåren mot ledningen för Sydskånska gymnasiet och särskilt då mot gymnasiedirektören Annika Becker.

När facket gjorde en enkät sa 50 procent av de lärare som svarade att de inte vågade säga vad de tycker på grund av rädsla för repressalier uppifrån.

Ägarna till Sydskånska gymnasiet är Ystad, Tomelilla och Sjöbo kommun och de krävde skyndsamma åtgärder efter en het diskussion i kommunfullmäktige i veckan. Men Annika Becker själv betonar att inte alla är kritiska och att mycket av kritiken är anonym.

– Det är svårt att ta anonym kritik fullständigt på allvar. Jag är omvittnat en väldigt stark ledare och jag är stolt över de resultat vi gjort i den här organisationen, säger Annika Becker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista