Sydvästskåne

Få får recept på motion

Få recept på motion skrivs just nu ut till patienter i Malmöområdet. Det beror på att fysioteken, som kunde hjälpa patienterna till rätt träning, lades ner i och med hälsovalet.

– Det har blivit mindre nu, men om jag tittar tillbaka var det i alla fall två recept i månaden. Nu vet jag inte vart jag ska skicka patienterna efter att fysioteken lades ner, säger Torgny Wessman, distriktsläkare på vårdcentralen Södervärn.

I sydvästra Skåne var man tidigt ute med att skriva ut fysisk aktivitet på recept som ett komplement till mediciner vid bland annat övervikt, diabetes och värk i rygg och axlar. I Malmö fanns livsstilsenheten som drev flera fysiotek, där patienterna kunde få hjälp att komma igång med träning, men den lades alltså ner i samband med hälsovalet. Nu är det varje vårdcentrals ansvar att samordna fysisk aktivitet på recept.

– Det är ett jätteproblem för oss att det stannar av, och vi har satt igång ett antal saker för att få igång det igen. Det har tagit alldeles för lång tid, om jag ska vara självkritisk, säger Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsberedningen i Region Skåne.

Eftersom vårdcentralerna fått alltmer ansvar i samband med hälsovalet, efterlyser Ingemar Götestrand, folkhälsosamordnare på primärvården Skåne, ett slags belöningssystem. På sjukhusen får man ersättning för varje hälsofrämjande åtgärd som sätts in.

– Jag tror att det är viktigt att man även inom primärvården stödjer ett hälsofrämjande arbete ekonomiskt, säger han.

Enligt Gilbert Tribo tittar man just nu på en modell för att stimulera vårdcentralerna att arbeta hälsofrämjande.

– Det är jag övertygad om att vi kan hitta en bra lösning på, men jag vågar inte svara på om vi kan få igång det redan i år, säger han.

Petra Haupt

petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista