SKÅNE

Varje län får bestämma över viltet

Hur många vildsvin, rådjur och till och med vargar som ska finnas i Skåne kommer nu att bli en fråga som Skåningarna själva bestämmer över. För idag 1 februari startar de nya viltförvaltningsdelegationerna där varje län i landet själva sätter riktlinjer.

Tidigare har Naturvårdsverket bestämt över viltstammarna i landet. Men nu kommer alltså en grupp inom varje län att få den makten. Representanter från bland andra jordbruket, jakten, skogsnäringen, näringslivet kommer tillsammans med regionpolitiker att ingå i gruppen. Ordförande blir landshövdingen. 

– Beroende på vem man är så finns det antingen för mycket av något eller för lite. Jag tror man kan få en bättre helhetssyn när man ska fatta samtliga beslut och får höra alla argument, säger Nils Carlsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Skåne.

Men det kommer att dröja lite innan delegationen verkligen kommer igång. Först ska alla utbildas för att kunna alla de lagar och nationella riktlinjer som måste följas. Och sedan måste man naturligtvis veta vilka som ska sitta i delegationen.

– Det här har pressats fram väldigt fort, så den första februari kommer vi inte att ha någon organisation på plats. Men vi har skickat ut inbjudningar till organisationerna, att de ska utse ledamöter.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista