Skåne

Trängsel med trastar och finkar

I dag måndag avslutas årets stora fågelbordsräkning som startade i fredags i hela landet. Och ornitologerna har i år kunnat räkna in ovanligt många fåglar. P-G Bentz som är verksam vid Falsterbo fågelstation har bland annat sett många bergfinkar vid sitt fågelbord.

Bergfinkarna har tvingats fram till fågelborden eftersom de inte kommer åt bokollonen under snön. Och att så många fåglar kunnat räknas in beror inte minst på att det kommit mycket snö, enligt P-G Bentz.

– Här i Falsterbo har det väl kommit 40 centimeter, och då har enormt många fåglar samlats.

Upp emot 15.000 rapporter väntas komma in från de svenska fågelborden, och sedan ska resultaten sammanställas av Sveriges Ornitologiska Förening. Det är femte året i rad som räkningen genomförs, och i år är helgen förlängd med både fredag och måndag för att skolor och förskolor ska kunna vara med.

– Det blir väl talgoxen som tar tätpositionen i år också, tror P-G Bentz. Under de tidigare åren har talgoxen varit vanligast varje gång, och sedan har blåmes, grönfink, pilfink och gulsparv kommit. Men i år skulle jag inte bli förvånad om bergfinken kommer högt upp på listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista