Skåne

Antalet kapade identiteter ökar kraftigt

Det har blivit vanligare att brottslingar kapar folks identiteter. I Skåne har antalet fall ökat med över 100 procent på två år, enligt kreditupplysningsföretaget Soliditet.

Vid årsskiftet var det 258 skåningar som hade bett Soliditet att spärra deras kreditmöjligheter eftersom någon kapat deras identitet. Brottslingarna använder personuppgifterna till allt möjligt.

– Allt från att någon handlar varor i ditt namn och lämnar betalningen till dig till att det är någon som sitter i fängelse eller smugglar droger i ditt namn, säger Krister Jörlén, vd på Soliditet. 

För att hindra bedrägerierna kan man spärra sina kreditmöjligheter. Det hindrar brottslingen, men också den som har fått sin identitet kapad. Det blir svårt att leva ett normalt liv när man inte kan komma åt pengarna på kontot eller använda bankkortet. Lösningen för de flesta blir att till slut ändå häva spärren och sedan försöka hålla koll på om någon använder ens personuppgifter. 

Enligt Soliditets siffror har antalet kapade identiteter i Skåne ökat med över 126 procent sedan årsskiftet 2006-2007.  Malmö har de flesta fallen, men de ökar också kraftigt i nordvästra Skåne. Vid årsskiftet hade Helsingborg 34 fall från att ha haft bara några enstaka för två år sedan. Ökningen syns också i Klippan, Åstorp, Höganäs och Landskrona. Att hålla koll på sin legitimation och att man verkligen får den post man ska ha är några sätt att skydda sig, men handeln borde också kolla legitimationen bättre, inte minst när folk handlar på faktura, tycker Krister Jörlén på Soliditet. 

– Alla, speciellt i fakturasammanhang, borde alltid kontrollera legitimation och säkerställa inte bara att legitimationen finns utan också att personen på bilden också är den person som står framför en, säger Krister Jörlén. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista