Landskrona

Sju år gammal brand i rätten

Två försäkringsbolag kräver Landskrona kommun på nästan 100 miljoner. I dag, tisdag, startar rättegången efter branden som för drygt sju år sedan totalförstörde Åhlens- och Hemköpsvaruhuset i Landskrona.

Den 13-åriga flickan, som anlade branden, var omhändertagen av Landskrona kommun. Två försäkringsbolag kräver kommunen på 90 miljoner kronor.

Den 13-åriga flickan hade redan varit omhändertagen i två år enligt lagen om vård av unga när varuhuset brann. I oktober 2002 hade hon anlagt en brand på det familjehem där hon bodde. Efter det lades hon på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Lund.

När hon skrevs ut därifrån hade Landskrona kommun inte hunnit fatta beslut om någon ny institutionsplacering. I väntan på det placerades flickan hemma hos sin mamma i Landskrona. Men det var ingen lyckad placering.

13-åringen började åka runt i västra Skåne och anlägga bränder. Förutom den som totalförstörde Åhlens och Hemköp i Landskrona erkände hon att hon anlagt sju andra bränder i Helsingborg och Malmö.

Landskrona kommun fick kritik från länsstyrelsen för att de brustit i vården av flickan. De två försäkringsbolagen If och Zürich, som betalat ut ersättning till de drabbade bestämde sig för att stämma kommunen. Med räntor är beloppet man tvistar om nu uppe i cirka 90 miljoner kronor.

Kommunen anser inte att man gjort något fel och vill inte betala. Alla försök att komma fram till en förlikning har misslyckats. I dag, tisdag, startar rättegången i Lunds tingsrätt.

Bosse Johansson
bosse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista