Skåne

Bandvagnar i beredskap

Ännu ett snöoväder har dragit in över Skåne. Det kan bli vinterns hittills värsta. Och därför förberedde sig många på olika sätt för att möta problemen som väntas uppstå.

Vägverket kommer att ha igång drygt 1200 plogbilar i Skåne, Småland, Blekinge och på västkusten. Kraftbolaget Eon har både helikoptrar och bandvagnar i beredskap, och i Helsingborg hoppades Entek på tisdagseftermiddagen att de utlovade saltleveranserna skulle nå fram. Annars fanns risk att saltet skulle ta slut.

Enligt prognoserna kommer det värsta ovädret att vara till 22-23-tiden på tisdagskvällen. Mellan en och två decimeter snö väntas, men lokalt kan det komma mer. Samtidigt blåser hårda vindar från sydost, och det gör att snö driver in och blockerar vägarna. Under tisdagseftermiddagen hamnade bilar och bussar i diket på sina håll eftersom det var halt. Och samtidigt drogs tågtrafiken ned på vissa sträckor i Skåne eftersom is och snö ställde till det både för spår och tågen.

Men det fanns de som ändå gav sig ut i ovädret. Tomas som drog dottern Hedda i barnvagn i Rörsjöparken hade bekymmer med att ta sig genom snövallarna.

– Fast jag har vänt på hjulen på vagnen för att det ska gå lättare.

Han börjar tycka att det blivit lite för mycket av det goda.

– En och en halv månad med snö är jag tacksam för på ett vis. Men det blir lite mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".