Skåne

Fler får ersättning för sena resor

Skånetrafiken betalade ut betydligt fler resegarantier till försenade resenärer förra året mot året innan. Ökningen var hela 47 procent eller 136 000 ärenden.

Men det berodde inte bara på att fler tåg och bussar varit försenade. Utan också på att Skånetrafiken varit generösare, varje fall om man frågar Skånetrafiken.

Tidigare hade Skånetrafiken en policy att inte betala ut resegaranti när man själv inte kunde påverka situationen. Men i slutet på 2008 bestämde man sig för att ta ett större helhetsansvar.

– Vi har känt att vi måste hjälpa kunderna när det strular till sig på grund av strömavbrott och dåligt väder, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius. Därför har vi beviljat fler resegarantiärenden.

Men alla av de 136 000 resegarantierna som betalades ut under 2009 beror inte på generositet.  Framför allt Öresundstågen har drabbats av många förseningar på grund av citytunnelbygget på Malmö Central och banarbeten i Nordvästskåne somras.

Dessutom har plattformarna byggts om och förlängts på många stationer, och det har också orsakat förseningar.

Ulrika Mebius säger att Skånetrafiken och Banverket arbetar med att öka punktligheten. Men hon tror inte att utbetalningarna av resegaranti kommer att minska förrän citytunnelbygget står klart i slutet av 2010.

– Det blir ett tufft år även 2010, säger hon. Men sen tror vi att det ska bli bättre i Skåne.

Bosse Johansson
bosse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".