Malmö

Över en halv miljard plus för Malmö

Trots bistra ekonomiska tider så gick Malmö stad med ett överskott på nästan 600 miljoner kronor förra året, visar det preliminära bokslutet för 2009. De olika förvaltningarna får nu beröm.

– Jag är väldigt glad över att alla nämnder och förvaltningar reagerat så snabbt och sett över sin verksamhet, så att vi fått ordning i våra finanser och därmed kan hantera 2010 och 2011 på ett relativt rimligt sätt, säger Ilmar Reepalu, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Av det överskott på 594 miljoner kronor som presenteras i det preliminära bokslutet för 2009 så är 307 miljoner reavinster från fastighetsförsäljning. Resten av överskottet består till stor del av sänkta arbetsgivaravgifter, försäkringskostnader och besparingar inom kommunens egen verksamhet.

I somras fick alla nämnder besparingskrav lagda på sig, totalt på cirka 180 miljoner kronor, och det har man klarat av, i själva verket har man sparat nästan 100 miljoner mer än vad kommunstyrelsen krävde.

– Men det är ju knappt 1 procent av deras budgetomslutning så det ligger ju väldigt nära det som är budgeten. Det innebär att de har det något lättare nu när vi går in i 2010, säger Ilmar Reepalu.

Men du är inte rädd att de här besparingarna märkts i verksamheterna?

– Alla som arbetar i verksamheterna har säkert märkt av de här besparingarna. Det finns verksamheter som måste drivas med mindre resurser. Mindre resurser på materialsidan men också när det gäller vikarieintag. Men överallt har man varit tvungen att se över kostnaderna, säger Ilmar Reepalu.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista