Malmö

Nytt centrum ska hjälpa utsatta barn

Ett nytt centrum för barn och ungdomar i kris har öppnat i Malmö. Tidigare har sådan här verksamhet bara funnits i Stockholm, men nu har Rädda Barnen öppnat också i Malmö för att därifrån kunna täcka hela Sydsverige.

Fast det handlar inte om att ta över myndigheternas arbete, utan om att hjälpa barn som inte lyckats få hjälp på annat sätt, säger Sara Brändefors som är en av två anställda på centrumet i Malmö.

– I första hand ska socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin ta hand om problemen. Men när man inte lyckats komma i kontakt med dem kan man kontakta oss.

Men även om man hjälper till att ordna behandling när det behövs, så är det inte huvudsyftet med den nya verksamheten. Utan det är att vara påtryckare och lyfta fram när olika grupper av barn och ungdomar blir eftersatta.

– En stor del hamnar om påverkansarbete.

Även om de anställda på Rädda Barnens kriscentrum kommer närmare de utsatta barnen när man öppnar i Malmö, så är det fortfarande ett stort område man ska täcka. Och Sara Brändefors på pekar att de två anställda i Malmö bara är en liten del i Rödda Barnens arbete.

De anställda på kriscentrumet sitter naturligtvis inte bara och väntar på att de ska bli kontaktade om barn som far illa. Utan de jobbar aktivt själva också för att hitta barnen.

--  Vi har uppsökande verksamhet, framförallt i vissa grupper, och etablerar samarbete med kvinnojourer, familjerättsbyråer och andra för att kunna nå barnen, berättar Sara Brändefors.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista