Skåne

Otrohet är dyrt för primärvården

Patienter som gått till andra sjukgymnaster eller läkare har blivit dyrt för vårdcentralerna i Skåne. Det visar primärvårdens resultat för hälsovalets första åtta månader.

– Sammantaget så är det en stor post, och det gör att vi måste analysera varför man har gjort det och vilket utbud som man har sökt sig till. Sedan måste vi fundera på hur vi ska kunna möta det, säger Jan Eric Andersson, ekonomichef på primärvården Skåne.

När en patient till exempel går till en sjukgymnast utanför sin egen vårdcentral skickas räkningen till den vårdenhet där man är listad. Det här har alltså blivit mycket dyrt för primärvården, men hur dyrt vill inte Jan Eric Andersson ännu gå in på. Signaler från privata vårdcentraler visar att det ser likadant ut där.

För vårdcentralerna var det svårt att förutspå den här utgiften. Därför blev primärvårdens resultat för hälsovalets första åtta månader sämre än budgeterat. Primärvårdens hälsoval omsatte knappt 1,7 miljarder kronor, och i stället för ett beräknat plus blev det ett underskott på drygt sex miljoner kronor. Resultatet förbättrades ändå av massvaccineringen mot svininfluensan. Hade det inte varit för den - som gav primärvården ett tillskott i kassan - hade underskottet varit tredubbelt.

– Vi har en stor avvikelse mot den budget som gjordes, men nu har vi åtta månaders erfarenhet, så planeringen för 2010 kommer att vara väsentligt bättre, säger Jan Eric Andersson.

Ungefär hälften av primärvårdens 90-tal vårdcentraler visar röda siffror, men enligt Jan Eric Andersson är det för tidigt att dra några slutsatser om vad det är som gör en vårdenhet lönsam eller inte.

– Det ska vi nu analysera och se vad det beror på, och var de stora olikheterna finns. I dag är det svårt att säga något bestämt, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista