Malmö

Tvingad helgtjänstgöring kan avbrytas

Uppdaterad 15:51
Personalen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö kan komma att slippa jobba varannan helg. Anledningen är att det finns en oro för att personal flyr sjukhuset.

- Vi får signaler om ett missnöje, och vi får signaler om vissa bemanningsproblem. Då måste vi ta reda på vad det beror på, säger Lisbeth Hedenus, personalchef på Skånes universitetssjukhus.

 Hur allvarligt är det, om det här har inneburit bemanningsproblem?

– Det är klart att bemanningsproblem alltid är allvarligt.

Sedan början av december jobbar sjuksköterskor och undersköterskor i Malmö varannan helg som ett sätt för sjukhuset att spara pengar. Det har inneburit att bemanningen i veckorna glesats ut, och protesterna från personalen har varit stora. Arbetet har blivit tyngre, samtidigt som privatlivet blivit lidande.

Efter signalerna om personalflykt gör sjukhuset just nu en inventering av vilka avdelningar som har bemanningsproblem, och vad de i så fall beror på.

– Är det så att vi kommer fram till att anledningen är varannan helgtjänstgöring, så måste vi diskutera hur vi ska gå vidare i ärendet. Vi kommer att ha de första diskussionerna i nästa vecka, säger Lisbeth Hedenus.

Pia Arndorff, ordförande i Vårdförbundet Skåne, är glad över att sjukhusledningen nu ser över effekterna. Även om inget beslut är fattat, tror hon ändå att de täta helgturerna kommer att avskaffas.

– Jag tror att man har fått så stora problem med det med mycket personal som slutat. Man ser också att man inte gör några direkta besparingar, och då är det bättre att tillmötesgå personalen, säger Pia Arndorff.

Egentligen skulle besparingsåtgärden med varannan helgtjänstgöring utvärderas i maj, men nu kan det alltså bli så att beslutet hävs i förtid. Om det blir så, står sparkravet ändå fast.

– Skulle det vara så att det blir ett ändrat beslut, så måste besparingarna hittas någon annanstans, säger Lisbeth Hedenus.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista