Malmö

Chefer åtalas efter knivmord på vårdare

Två chefer på ett särskilt ungdomshem i Malmö åtalades i dag för arbetsmiljöbrott. De hålls ansvariga för att en kvinnlig vårdare knivhöggs till döds på hemmet.

Det var i maj 2008 som en av pojkarna på hemmet, en 15-åring, högg en kvinnlig behandlingsassistent till döds. Mordvapnet var en kökskniv som han stulit från diskmaskinen. Han hade frågat om de kunde titta på film. När han var ensam med kvinnan, högg han henne till döds. Efteråt försökte han begå självmord. Han dömdes senare till sluten rättspsykiatrisk vård för mord. 

Pojken led av tvångstankar som han ville ha hjälp mot. De handlade om våld, sex och kvinnor, vilket var väl känt av personalen. Tre år före mordet hade han också överfallit en kvinnlig anställd med en bordskniv. Våren 2008 var pojken orolig, vilket diskuterades på hemmet. Men trots det gjordes inga särskilda, dokumenterade bedömningar av hur farlig han var. 

Efter mordet fick hemmet skarp kritik, både av Arbetsmiljöverket och i en egen utredning av Statens institutionsstyrelse som driver hemmet.

Nu väcker kammaråklagare Lotten Loberg åtal mot den högste och den näste högste chefen på hemmet. De hålls ansvariga för flera brister: att man tillät att kvinnor var ensamma med pojken, trots att man kände till hans fantasier och trots att läkare varnat om hans farlighet, att personalen inte fått säkerhetsutbildning och för att knivarna i köket inte hölls inlåsta. I polisförhören förnekar bägge cheferna brott.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".