Region Skånes ambulanser. Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

Ambulanser kör långt med brännskadade

Två svårt brännskadade patienter fick åka ambulans i sex timmar från Lund till Linköping i helgen. Och så kommer det vara i fortsättningen, brännskadade skåningar ska transporteras antingen till Linköping eller Uppsala. Brännskadekliniken i Malmö fick inte ens ansöka om att få uppdraget.

– Vi är besvikna för vi hade lagt fram en ansökan och ville vara med och tävla, men politikerna valde att inte skicka in vår ansökan, säger Peter Lanbeck som är verksamhetschef vid infektionskliniken i Malmö.

Politikerna i Region Skåne valde att inte ansöka om uppdraget att bli en av två riksbrännskadekliniker eftersom de bedömde att Malmö hade någon chans att vinna.

Riksuppdragen gick istället till Uppsala och Linköping. På brännskadekliniken i Malmö får man nu bara ta hand om upp till tioprocentiga brännskador enligt socialstyrelsens bestämmelser. Dessutom ska alla skador på könsorgan, ansikte eller händer skickas iväg.

Malmö har kompetensen kvar men om det kommer in en svårt brännskadad skåning så får brännskadekliniken inte vårda patienten, det skulle vara att bryta mot socialstyrelsens regler.

– För den brännskadade och hans eller hennes anhöriga så betyder det först en lång transport och sen att patienten vårdas långt från hemmet och det handlar ofta om en lång sjukhusvistelse, säger Peter Lanbeck.

Radio Malmöhus har utan framgång sökt flera politiker på Region Skåne för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".