2008 sattes nya skyltar upp. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix
Skåne

Bilister gillar ändrade fartgränser

Bilisterna i Skåne tycker det är bra att Vägverket har ändrat hastigheterna på vägarna. Det visar en studie som Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI har gjort på utvalda vägsträckor.

Undersökningen gjordes vid körkort- och nykterhetskontroller i samband med att de nya hastighetsgränserna infördes 2008. Totalt intervjuades 140 skånska bilister på E22:an vid Sandhusen och Tollarp om vad de tyckte om de nya hastigheterna.

– De flesta sa att de trodde att säkerheten skulle öka när fartgränsen sänktes, säger trafikforskaren Anna Anund som är en av personerna bakom studien.

Under 2008 och 2009 ändrade Vägverket hastigheten på nästan 100 mil väg i Skåne. Nu har den sista etappen startat då också de kommunala vägnäten ska gås igenom. Men varför bilisterna tycker att de nya hastigheterna är bra kan inte Anna Anund svara på.

– Den frågan har vi inte ställt. Istället frågade vi om sådant som om de kommer att följa de nya fartgränserna bättre än de gamla och hur de värderar framkomlighet och säkerhet.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".