Kristianstad

Facket kräver ersättning till tbc-smittad

Vårdförbundet tar nu upp kampen för att den tbc-smittade sjuksköterskan på Centralsjukhuset i Kristianstad ska få ersättning från Afa försäkringar. Sjuksköterskan smittades efter att ha vårdat en patient med tbc, troligen eftersom sjukhuset hade som rutin att återanvända munskydd.

Vårdförbundet tycker att smittan bör ses som en arbetsskada, vilket tbc kan vara enligt Afa försäkringar, om man haft besvär i över 180 dagar.

Men efter att sjuksköterskan fått avslag från Afa har nu Vårdförbundet kopplat in LO-TCO Rättsskydd som ska titta vidare på fallet.

– Hur kan man värdera om man till exempel blivit av med ett finger i en arbetsplatsolycka jämfört med att äta antibiotika i minst nio månader och inte få bli gravid eller sola då, frågar Susi Nilsson som är förtroendevald i Vårdförbundet.

Sjuksköterskan på CSK har varit sjukskriven och fått behandling under lång tid, men är nu tillbaka på jobbet.

På Afa försäkring, som har de kollektivavtalade försäkringarna för anställda inom bland annat sjukvården, uttalar man sig inte i enskilda fall. Men tbc kan vara en arbetsskada om man fått den av en patient och man haft besvär i över 180 dagar.

Fallet är också föremål för en åklagare som utreder om arbetsmiljöbrott begåtts med anledning sjukhusets rutiner att återanvända munskydd. 

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".