Dansk polis tränar för EU

Trots att det är nästan ett helt år till det stora EU-toppmötet i Köpenhamn, ligger polisen redan i träning: nästan var tredje dansk polis kommer att kallas in för att förhindra kravaller.
3.000 poliser ska bevaka stats- och regeringscheferna under mötena i höst, när Danmark tar över ordförandeskapet i EU. Framförallt är det under det stora toppmötet i december, då EU:s utvidgning står på dagordningen, som polisen räknar med många demonstrationer. Men också det så kallade ASEM-toppmötet i slutet av september och en rad mindre möten kommer att leda till extra polisinsatser. Den största polisinsatsen i Danmarks historia ska förhindra att våldsscenerna från Göteborg och Genua upprepas i Köpenhamn. Och poliser från hela Danmark har redan börjat träningen i de mobila insatser som Köpenhamnspolisen använt mot demonstranter ända sedan oroligheterna på Nørrebro 1993.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista