Arkivbild. Vägglus Foto:AP/Scanpix
Helsingborg

Äldreboende sanerat mot vägglöss

För andra gången på tre veckor har man hittat vägglöss på vårdboendet Lussebäcksgården i Helsingborg. Efter den första upptäckten av krypen sanerades ett rum, men i helgen upptäcktes man fler vägglöss i korridoren.

På dagarna gömmer sig vägglöss i sprickor i möbler och sängbottnar, men när skymningen kommer kryper de ut för att för att suga blod, och då ofta på sovande människor. Och på Lussebäcksgården är det en kvinna som blivit biten av lössen.

– De hittade löss i möblerna och kopplade samman det med bett som en dam hade fått, säger Amelie Gustafsson, affärsområdeschef på Avesina äldreomsorg som driver vårdboendet.

När man upptäckte vägglösen första gången sanerades det aktuella rummet - och nya rutiner infördes för personalen som bland annat letar efter vägglöss och bett. Det handlar också om att personalen har använt skyddskläder, man har tagit in extra nattpersonal och så har möbler fått slängas.

Efter att man hittat fler vägglöss i helgen sanerades samtliga rum på avdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".