Malmö

Inga övervakningskameror på Malmöstråk

Det blir inga övervakningskameror i Malmö på stråket mellan Möllevångstorget och Centralen. Malmö ville installera 58 övervakningskameror, men både läns- och kammarrätt har tidigare sagt nej och nu har Regeringsrätten bestämt sig för att inte pröva frågan.

– Jag är utomordentligt besviken på justitieminister Beatrice Ask. När jag och företrädare för moderaterna i Malmö träffade henne, så talade vi om hur vi såg på det här med kameraövervakning. Vi beskrev vad vi ville uppnå. Det är trist att hon inte tar tag i det här, säger kommunalrådet Ilmar Reepalu (S).

Både Malmö stad och polisen ville att en två kilometer lång sträcka längs med stråket mellan Slagthuset och Möllevången skulle övervakas med sammanlagt 58 kameror. Kamerorna var tänkta att ha en brottsförebyggande och trygghetskapande effekt.

Men Justitiekanslern, JK, ansåg att det här stred mot den personliga integriteten och överklagade beslutet till länsrätten som gav JK rätt. Även Kammarrätten gick på JK:s linje och nu väljer alltså Regeringsrätten att inte pröva frågan.

Däremot ger Regeringsrätten Polisen rätt att sätta upp övervakningskameror på bland annat Stureplan i centrala Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".