Malmö

Vittnen: "Det var en ren avrättning"

I dag måndag inleds rättegången mot den 23-årige man som misstänks för mordet på en jämnårig man på Munkhättegatan i Malmö i augusti förra året. Mordoffret hade släppts ur häkte bara ett par dagar innan han sköts till döds i en bil.

Flera vittnen har berättat i förhör om en ren avrättning. En ensam gärningsman sköt först offret med flera skott genom passagerarutan, sen gick han runt bilen och sköt mot förardörren. Mördaren ska sedan ha dragit ut offret ur bilen och avlossat ytterligare ett par skott när han låg på gatan.

Offret träffades totalt 11 gånger i huvudet och på kroppen. Gärningsmannen lämnade pistolen på mordplatsen och flydde sedan med offrets bil. Bilen hittades i Svedala, och den misstänkte 23-åringen greps i Kalmar ett par veckor efter mordet.

Han står nu åtalad misstänkt för mord och grovt vapenbrott. 23-åringens har erkänt vapenbrott men förnekar mord.

Åklagarens bevisning är, förutom vittnesmål, bland annat att 23-åringens DNA fanns på ratten i den övergivna bilen i Svedala och en teckning över mordplatsen som han ritat under ett av de inledande förhören.

I övrigt svarar han oftast "inga kommentarer" på utredarnas frågor.

Både den misstänkte och offret har kopplingar till gängkriget i Malmö, och därför hålls rättegången i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".