Yvonne Sjöberg lånar energimätare. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Skurup

Låntagare upptäcker energitjuvar

På biblioteket i Skurup kan man inte bara låna böcker och andra medier – utan också energimätare. Syftet är att fler ska upptäcka hur mycket el olika hushållsapparater drar.

– Här pluggar jag nu in mätaren i vattenkokaren. Och sedan kan man kolla watt, kilowatt och till och med programmera in sitt elpris för att få ut resultatet i kronor och ören, berättar Margareta Tell, energirådgivare i Skurup som kommit på idén, när hon visar hur mätaren fungerar i bibliotekets kök.

Det är små behändiga dosor som man precis som en timer kopplar mellan stickkontakten och apparaten man vill mäta. Mätarna har funnits länge, men problemet har varit att hitta ett system för att få folk att använda dem.

Idén att låna ut dem genom biblioteken kom Margareta Tell på, och idag finns de på alla bibliotek i Skurups kommun . Fler andra skånska kommuner har följt efter.

Många har nu upptäckt nyttan av att verkligen svart på vitt få reda på vad det kostar att ha teven i standby-läge, vad det gamla kylskåpet drar eller hur mycket en tvätt kostar att torka i torktumlaren.

Men ännu har inte alla upptäckt den här nya lånefunktionen. Yvonne Sjöberg som är på jakt efter en god roman skulle dock mycket väl kunna tänka sig att låna med en energimätare hem.

– Ja, absolut för att ta reda på vad som går åt. Man tänker inte, man bara stoppar in kontakten och så tickar elmätaren.

Madeleine Fritsch
madeleine.fritsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".