Jan A Johansson, chefredaktör Skånska Dagbladet. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Reepalu till attack mot Skånskan

Kommunalrådet Ilmar Reepalu kräver i dag att Skånska Dagbladet ska rätta det han kallar gravt felaktiga uppgifter om vad han har sagt. Nu överväger Skånskan att publicera bandet med den omdiskuterade intervjun med Reepalu.

På söndagen träffade företrädare för judiska församlingen oppositionsledaren Mona Sahlin på ett frukostmöte i Malmö. Bakgrunden var bland annat hoten och trakasserier mot judar i Malmö, som skildrats i en artikelserie i Skånska Dagbladet. I Skånskans referat från mötet påstås att Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu inte anser att arbete mot rasism och antisemitism är en politisk angelägenhet.

– Här har en journalist skrivit att jag har menat att det inte är en politisk angelägenhet att arbeta mot rasism och antisemitism. Det är ju precis tvärtom! Vi har ju det här som ett högt prioriterat område, säger Ilmar Reepalu (S). 

I ett öppet brev till Skånskans chefredaktör Jan A Johansson kräver Reepalu nu att tidningen ”kraftfullt” ska rätta till felaktigheterna och hänvisar till hur Malmö Stad på flera sätt arbetar mot diskriminering. 

– Det är väl inte särskilt rättvisande. Det kan jag hålla med om. Vi har ju aldrig påstått att Ilmar Reepalu skulle vara motståndare till arbete mot rasism, säger Jan A Johansson, chefredaktör på Skånska Dagbladet. 

Det har varit mycket debatt på sistone om vad Ilmar Reepalu egentligen tycker om antisemitism. Anledningen är en intervju i Skånska Dagbladets artikelserie där han à propos hoten mot judar i Malmö bland annat sa att den judiska församlingen borde ta avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. Reepalu anser att citaten är ryckta ur sitt sammanhang. Intervjun bandades och debatten gör nu att Skånskans chefredaktör överväger att publicera hela inspelningen.

– Det är inget som vi normalt brukar göra. Det brukar aldrig behövas. Vi har aldrig egentligen varit inne i den situationen att vår trovärdighet ifrågasätts på det här sättet, säger Jan A Johansson. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".