Rikard Larsson (S), oppositionsråd i Region Skåne och Gullbritt Adolfsson, ordförande för Kommunal Skåne. Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

Personalpolitik kan bli valfråga

Genom fler trygga anställningar, större fackligt inflytande och 100 miljoner kronor varje år för att få upp kvinnors löner vill Socialdemokraterna i Region Skåne och fackförbundet Kommunal i Skåne göra regionen till en mönsterarbetsplats.

– Framförallt kommer vi att visa att vi är intresserade av vad personalen tycker och av att ge personalen inflytande i verksamheterna, säger Rikard Larsson (S), socialdemokratiskt oppositionsråd i Region Skåne.

Socialdemokraterna i Region Skåne presenterade i dag tillsammans med Kommunal Skåne sitt personalpolitiska program för regionens anställda.

De fackliga organisationerna har upprepade gånger den senaste tiden känt sig överkörda av den styrande femklövern. Det gör att Socialdemokraterna nu ser sin chans att under ett valår försöka vinna en del av de drygt 32 000 regionanställdas röster genom att bland annat betona vikten av det fackliga inflytandet.

– Jag är djupt kritisk mot hur man har skött personalpolitiken i Region Skåne, och när man ser hur personalorganisationerna agerar och säger upp samverkansavtal verkar jag inte vara ensam om kritiken, säger Rikard Larsson.

Förutom personalinflytande och ett större politiskt ansvar för personalpolitiken vill Socialdemokraterna och Kommunal bland annat få bort visstidsanställningar, skapa fler heltidsjobb och arbeta för jämställda löner. 100 miljoner kronor vill man satsa varje år för att motverka strukturella löneskillnader mellan män och kvinnor. De ökade kostnaderna för personalåtgärderna ska finansieras med en sedan tidigare aviserad skattehöjning.

Gullbritt Adolfsson, ordförande i Kommunal Skåne, säger att personalpolitik är en mycket viktig fråga, även för patienterna.

– Det är oerhört viktig. Om jag är anställd och ska göra ett bra jobb, så är det viktigt att jag blir väl omhändertagen som personal, säger hon.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".