Kaolinbrytningsmotståndaren Georg Welin. Foto: Jenny Loftrup/SR
Billinge

Kaolinstriden är inte över

Trots att länsstyrelsen för några veckor sen gjorde tummen ner för kaolinbrytning utanför Billinge så ger Svenska Kaolin AB inte upp. Bolagets advokat Anders Linnerborg ser bara några hinder kvar att röja bort.

– Vi har röjt undan större hinder än de här tidigare i processen, och nu kommer vi att vidta åtgärder för att lösa de här problemen. Om inte länsstyrelsen vänder på steken och meddelar tillstånd nu så går vi vidare till Miljödomstolen, och där bedömer vi att vi vinner.

Kampen om det vita guldet har rasat i många år. Kaolinlera används vid papperstillverkning och efterfrågan är stor i Sverige. Markägarna drömmer om stora pengar och bygderådet i Billinge fasar för att naturen vid natureservatet Gällabjär ska bli förstörd.

Nu har länsstyrelsen kommit fram till ett förslag som innebär ett nej för kaolinbrytning, men det definitiva beslutet är inte fattat. Före den 31 mars ska Svenska Kaolin AB yttra sig och sen ska Miljöprövningsdelegationen ta beslut. Båda sidor är fast beslutna att gå vidare vilket beslutet än blir.

Länsstyrelsen har sagt nej av två skäl. Det första är att det skulle rinna ut för mycket fosfor i Rönne å som då skulle bli övergödd, det andra är att runt 95 lastbilar per dag skulle dundra förbi ett hus och störa grannen oskäligt mycket.

Men Georg Welin från bygderådet är mest rädd för att det skulle lägga sig ett vitt damm över Billinge fälad.

– Det skulle bli ett månlandskap, för det fina vita pulvret skulle lägga sig över träden och så dör de.

Svenska Kaolin AB har sagt att de skulle vattna bort kaolindammet, men det tror inte Georg Welin på.

Striden går vidare, för i potten ligger både kaolin värt runt 700 miljoner kronor och runt 20 nya jobb.

– Men vi har stor tillförsikt att det ska ordna sig och att vi ska få ha kvar tystnaden och ljuset och turisterna som söker sig till naturreservatet Gällabjär, säger Georg Welin.

Jenny Loftrup
jenny.loftrup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".