Kristianstad

Sjuksköterskeuppfinning ska spridas

En komihågsticka att ha i bröstfickan för avancerad hjärt-lungräddning har utvecklats av två sjuksköterskor i Kristianstad. Produkten är den första som får hjälp av Region Skånes bolag Innovator Skåne att spridas till hela landet.

Tanken med stickan är att den ska hjälpa sjukvårdspersonal vid hjärtstopp.

– I den situationen har man ett adrenalinpåslag, och det är lätt att man virrar till det för att man blir nervös. Här får man svart på vitt när det är dags att göra nästa grej, säger sjuksköterskan Ewa Wigenstorp.

Ewa Wigenstorp och hennes kollega Marie-Louise Antonsson jobbar på hjärtintensiven på Centralsjukhuset i Kristianstad. När handlingsplanen för hjärt-lungräddning gjordes om gjorde de en egen lathund. Komihåghjälpen blev sedan eftertraktad bland kollegor, och tillslut masstillverkade sjuksköterskorna egna inplastade stickor för bröstfickan.

På stickan kan man se hur många inblåsningar och hjärtkompressioner man ska göra och med hur långa tidsintervall.

– Alla sa samma sak som vi. Gud, nu kan vi komma ihåg i vilken ordning vi ska göra sakerna! säger Marie-Louise Antonsson.

Region Skånes bolag Innovator Skåne, som har bildats för att ta tillvara på och sprida personalens idéer, har ordnat kontrakt med ett förlag som ska ge ut stickan. Bolagets uppgift är just att göra idéerna redo för marknaden – kanske söka patent eller göra en prototyp.

– Man kan paketera idén till den nivå där man kan inleda ett licenssamarbete med ett kommersiellt företag, som faktiskt är den part som tar produkten ut på marknaden, säger Jonas Jönsson, affärsutvecklare på Innovator Skåne.

Innovator Skånes får en del av vinsten på försäljningen, och av den får upphovsmännen 30 procent. I mars ska Kristianstadsjuksköterskornas sticka finnas på marknaden, och till hösten väntar Norden.

– Det är fantastiskt roligt. Vi har knappt trott på det, men det är faktiskt verklighet, säger Marie-Louise Antonsson.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se