1 av 2
Det är svårt för sopbilen att ta sig fram mellan snödrivorna. Foto: Madeleine Fritsch/SR
2 av 2
Söderslätt

Snötrånga vägar sinkar soptömningen

Soporna läggs på hög när snön ställer till det för sophämtningen i Skåne. På Söderslätt är drivorna meterhöga längs vägarna, och de mindre vägarna är så smalt plogade att sopbilen knappt tar sig fram.

– Nu får du hålla i dig, säger Christer Elander som är på väg ner mot Fru Alstad utanför Anderslöv för att hämta sopor.

– Det är mer upplogat för en flakmoppe än en lastbil, fortsätter han.

Snövallarna längst vägen är uppemot tre meter höga på sina ställen. Ibland når snön upp över halva sidorutan, när sopbilen precis tar sig igenom med bara några millimeter till de hårt packade vallarna på sidorna. Det är även halt med ett underlag av isig, hård packad snö.

Men Christer Elander och hans kollega Andreas Persson tar det kallt. Det gäller att hålla jämn fart och inte bromsa, men en del av de små vägarna är så igensnöade att de helt enkelt inte kan ta sig in.

Många hushåll har den här vintern fått vänja sig vid att samla soporna på hög och att ställa ut extra soppåsar vid tunnan tills sopbilen kan komma fram. Allmänheten uppmanas nu också att hålla välskottat för att underlätta.

Det är vanligt med höga plogvallar mellan soptunnan och vägen som gör det omöjligt att komma åt. Ibland är det inte skottat alls, och då kan det ibland till och med vara svårt att hitta tunnan.

– Ja, då ser vi precis bara handtaget, och då lämnar vi tunnan, säger Christer Elander.

Hur många gånger har ni fastnat i snön?

– Jag håller inte räkningen längre. Men vi har använt skyffeln ofta. Det här är det värsta vi varit med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista