Färre barn känsliga för gluten

En ny svensk studie visar att känslighet för gluten har minskat med nästan hälften bland de barn som följt läkarnas kostråd.
Glutenintolerans eller celiaki är vanligt bland svenska barn och orsakar ett långvarigt lidande. Sjukdomen kan orsaka viktförlust, depression, blodbrist och att barnen inte växer ordentligt. Enligt docent Irene Axelsson på Universitetssjukhuset i Lund visar studien att föräldrar gradvis bör vänja spädbarnen vid gluten redan från fyra månaders ålder. Till en början med barngröt, sedan med bröd och pasta och så småningom kanske med välling. Men det är viktigt att barnen samtidigt ammas. - Man tror att bröstmjölken har olika immunologiska egenskaper som gör att man tål gluten bättre, säger Irene Axelsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".