Jörgen Johansson, Sydvattens vd. Foto: Malin Thelin/SR
Öresund

Själland kan gå över sundet för vatten

Tolv kranskommuner till Köpenhamn diskuterar med Sydvatten om att dra en vattenledning över Öresund för att säkra sin vattentillgång. Nyligen blev en förstudie klar.

– Vi har inlett ett samarbete med ett danskt kommunägt företag som består av tolv kommuner och tittat på ett samarbete om dricksvattenförsörjningen kring Öresund, säger Jörgen Johansson, vd på Sydvatten.

Det danska vattnet kommer idag främst från grundvattentäkter, men det börjar att sina.

Strängare miljöregler från EU bidrar också till att vattentäkterna inte kan skattas lika hårt framöver, så kommunerna runt Köpenhamn ser sig nu om efter alternativ.

Tolv kranskommuner till centrala Köpenhamns kommun som idag främst köper sitt vatten av Köpenhamns energi har bildat ett bolag, Vandsamarbejde Själland, och funderar nu alltså på att i stället köpa vatten från Sydvatten.

För Sydvattens del skulle en vattenexport till Danmark innebära att vattenverket i Stehag måste byggas ut och att nya ledningar dras längs Öresunds botten.

– Jag tror att det blir av, men det tar tid. Det kanske dröjer 15 år innan vi är där, säger Jörgen Johansson, Sydvattens vd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista