Helsingborg

Tio åtalas för partydrog

Tio personer åtalas för narkotikabrott respektive grovt narkotikabrott vid tingsrätten i Helsingborg. Det handlar om drogen mefedron som är en syntetisk drog som liknar kokain. Rättegången startar i slutet av februari.

De åtalade personerna greps i december och fyra av dem har suttit häktade sedan dess. Kammaråklagare Tord Josefsson beskriver det som ett mastodontmål och förhandlingarna beräknas pågå i sex dagar under en månads tid.

Det som är ovanligt i det här fallet är att man kunnat följa alla led, från försäljare och till personer som har förmedlat kontakter. I utredningen har man bland annat kartlagt trafiken mellan de inblandades mobiler.

Man har också kunnat spåra hur en leverans har gått till. Ett paket har skickats från Nederländerna till Vällingby och därifrån vidare till Lund för att till sist hamna i Helsingborg. Det innehöll då omkring 100 gram mefedron. Priset för ett gram ligger på 400 kronor. Mefedron är en så kallad partydrog som snortas och det är framför allt unga personer som använder den.

Tord Josefsson säger också att de som säljer och hanterar drogen inte inser allvaret med drogen. Innehav av 100 gram mefedron kan ge upp till fem års fängelse. Rättegången startar den 26 februari.