Patrik Carlsson vetenskaplig projektledare för ESS. Foto: David Rasmusson/SR
Öresund

Kampen om ESS-kontrakten i startgroparna

Nu börjar kampen om kontrakten till forskningsanläggningen ESS i Lund. Vid ett möte i Köpenhamn idag samlades 400 representanter från olika företag som är intresserade av att dra nytta av jätteprojektet.

Företaget Danfysik i Roskilde, hoppas kunna vara med och konstruera delar av acceleratorn.

– Vi räknar med en omsättning på mellan 100 och 200 miljoner danska kronor. För ett företag med bara 50 anställda, så är det ett väldigt intressant projekt, säger Bjarne Roger Nielsen, vd för Danfysik.

ESS kommer att kosta cirka 14 miljarder kronor att bygga och det är många som vill vara med och dela på kakan. Upphandling av själva bygget, leverans av avancerad teknisk utrustning och diverse tjänster kommer att påbörjas inom kort. Det rör sig om mängder av olika kontrakt som kommer tecknas.

– Totalt måste det vara tusentals, säger Patrik Carlsson, vetenskaplig projektledare för ESS.

Så det är mycket pengar för företagen att tjäna?

– Ja, naturligtvis. Det finns också mycket att tjäna rent kunskapsmässigt genom att vara med i det här projektet, säger Patrik Carlsson, vetenskaplig projektledare för ESS.

Vilka är de största kontrakten?

– Det finns delar i acceleratorn om är ganska dyra, men det är också stora kontrakt när det gäller byggnader, elektriska system och kyl- och värmesystem.

Dagens möte i Köpenhamn lockade cirka 400 personer, men det var inte alla som bara var intresserade av de feta kontrakten. En del, som Per H Nilsson från Volvo, var där för att höra vilken nytta deras företag kan dra av forskningen som ska bedrivas vid ESS.

– Det enkla svaret är motorutveckling. Men närt det gäller resten så kan vi i dagsläget bara gissa, säger Per H Nilsson från Volvo.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".