1 av 2
2 av 2
Malmö

Rosengårdspoliser vill träffa unga

Polisen i Rosengård i Malmö vill få bättre kontakt med ungdomarna i stadsdelen.

Mer dialog och fler möten ska skapa förståelse och ta död på myter som kan finnas om hur polisen arbetar.

– Vi vill försäkra oss om att vi har en bra dialog med den stora majoritet av ungdomarna i stadsdelen som inte är kriminella, och en viktig del för oss är att motverka eventuella mytbildningar som uppstår om polisarbetet, säger Michael Storm, tillförordnad närpolischef i Rosengård.

Förra våren brann det i delar av Rosengård. Både poliser och räddningstjänstens personal utsattes bland annat för stenkastning av vissa ungdomar. Efter den speciella polisinsats som inleddes i maj i fjol så har läget förbättrats, men det har förekommit en del incidenter. Men enligt Michael Storm så är relationen mellan polis och ungdomarna i stadsdelen i de flesta fall bra.

– Vi pratar om över 7000 ungdomar och där har vi en bra relation eller ingen relation alls. Däremot finns det ett hundratal som är kriminella och det ligger i sakens natur att den relationen är sådan att det ligger i deras intresse att inte vi ska göra kontroller och så vidare. Med de andra har vi en bra relation, men bra kan alltid bli bättre, säger Michael Storm.

Bland annat vill polisen samarbeta med ungdomsgården på Tegelhuset för att starta ett forum där man i vår kan anordna en större träff med de unga. Tanken är att ungdomarna ska få information direkt från polisen, men också att poliserna ska lära sig mer om vad ungdomarna tycker om dem.  Enligt Michael Storm förekommer det ibland vad han anser är myter om polisens arbete, bland annat när det gäller visitationer, befogenheter och hur polisen använder våld. Det vill han motverka genom möten.

– När man pratar med ungdomar så förekommer det att de säger att polisen beter sig illa på det ena eller andra sättet, men när man frågar när detta hänt eller när du blivit utsatt för detta så är det ofta att det är en kompis till en kompis. Därigenom växer en typ av mytbildning som vi vill motverka.

– Det är viktigt hur polisverksamheten upplevs av medborgarna och där är ungdomarna en viktig part, säger Michael Storm.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista