Malmö

Nu får kameror sättas på brandbilarna

Alla tillstånd är nu på plats för att Räddningstjänsten Syd ska få montera övervakningskameror på den släckbil som används i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Länsstyrelsen har nu beslutat vilka regler som ska gälla för övervakningen. Förhoppningen är att kamerorna ska ge en bättre arbetsmiljö för brandmännen. 

– Det handlar om att hot och våld mot personalen ska minska så att de känner sig trygga när de arbetar i utsatta områden, säger Attila Jensen, chef för räddningstjänstens distrikt Jägersro i Malmö. 

Idén att montera övervakningskameror på en av brandbilarna föddes sedan räddningstjänstens personal vid flera tillfällen utsatts för stenkastning och andra attacker av vissa ungdomar. Det skedde när man släckte bränder på somliga adresser på Herrgården i Malmö. Efter flera turer med överklaganden är nu alla tillstånd på plats. 

Två kameror som filmar 360 grader runt bilen får nu monteras, men kameraövervakningen omgärdas av flera regler. Man får bara filma i en radie på tio meter runt bilen och högst 190 centimeter över marken. Något ljud får inte spelas in, bara styrkeledaren och polisen får tillgång till filmen, kameran får bara användas i stadsdelen Rosengård och filmen får endast sparas i 24 timmar. Misstänker man att ett brott begåtts, ska filmen lämnas över till polisen. Men trots att reglerna nu är på plats kommer det att dröja ytterligare en tid innan kamerorna börjar användas. 

– Nästa steg blir att bestämma vilken typ av kamera som ska användas och sedan ska personalen utbildas, så det är svårt att säga när det kan bli av. Jag hoppas att det blir någon gång innan, eller under sommaren, säger Attila Jensen. 

Räddningstjänsten Syd blir först i Sverige med monterade kameror på bilarna men fler kan snart följa efter. Bland annat vill fackförbundet Kommunal att alla brandbilar i Sverige ska utrustas med kameror. 

– Jag är helt övertygad om att vi kommer ha ögonen på oss, dels från massmedia men också från andra kårer runt om i landet, och kanske även internationellt, säger Attila Jensen. 

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se