Besöken är populära. Foto: Jenny Loftrup/SR
Trelleborg

Hembesök ska hindra fall för äldre

Alla 80-åringar i Trelleborg erbjuds hembesök av en sjuksköterska. Tips och råd ska få dem att bo hemma längre.

- Jag brukar klättra upp på en stol när jag byter gardiner. Det går rätt bra för jag kan ju hålla mig i stolsryggen, säger Inga Mårtensson.

Sjuksköterskan Sonja Werelius blir förskräckt när hon hör att Inga Mårtensson fortfarande klättrar upp på stolar. Det är lätt att ramla. Hon tipsar om kommunens tjänst Fixar-Malte. En person kommer hem och hjälper till med gardiner och annat.

Sjuksköterskan och Inga Mårtensson pratar om allt från kost, sömn, halkskydd och en eventuell flytt.

Det förebyggande hembesöket är populärt bland 80-åringarna. Hela 70 procent tackar ja. Trelleborgs kommun har tagit beslutet om hembesök för att så många som möjligt ska sköta sig själva och bo kvar hemma så länge det går.

Inga Mårtensson har ett stort gammalt hus och än så länge klarar hon av att skotta och sköta både trädgård och kolonilott. Men sjuksköterskan tycker ändå att hon ska planera för en flytt.

- Jag har bott här i så många år och det grejer och minnen överallt, så man drar sig för en flytt men det är ju tur att jag har en liten hund och prata med, säger Inga Mårtensson och suckar när hon tänker på alla pinaler på vinden och i källaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista