Sänk farten så minskar halkolyckorna, säger läkaren Peter Ek. Foto: Bosse Johansson/SR
Malmö

Många skadas i halkolyckor

Vintervädret har orsakat många halkolyckor under den senaste tiden. Och det har märkts på akuten på Skånes Universitetssjukhus i Malmö de senaste dagarna. Sedan midnatt natten mellan fredag och lördag har runt 260 personer sökt sig dit.

– De flesta har halkat på en isfläck som de inte har sett, säger Peter Ek som är ledningsläkare på akuten. Handledsfrakturer.och fotledsfrakturer är de vanligaste skadorna. Några har slagit i bakhuvudet.

Trycket på akuten var som störst i måndags med ett 90-tal patienter och väntetiderna har tidivs blivit långa, trots att det inte rör sig om några komplicerade fall rent medicinskt.

– Det kan tyvärr handla om uppåt åtta timmar ibland, säger Peter Ek. De flesta behöver först undersökas. Sedan ska de röntgas och så ska de flesta gipsas. Så de spenderar lång tid på sjukhuset.

Akutmottagningen har inte haft någon extrapersonal att sätta in för att ta hand om alla halkolyckorna. Utan man har helt enkelt fått hjälpas åt och omfördela resurserna.

För att om möjligt dämpa trycket på akuten något uppmarnar Peter Ek malmöborna att sänka farten lite grann.

– Man får vara försiktig, säger han. Se sig för var man går, och inte ha så bråttom kanske.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".