Det vinnande förslaget "Saltkristallerna"
Helsingborg

Manifestation inför Ångfärjestationsbeslut

Mer än 500 var med i en manifestation sent på eftermiddagen i Helsingborg. De möttes utanför Rådhuset medan fullmäktigeledamöterna samlades till kvällens möte för att fatta beslut om bland annat en kongressanläggning på Ångfärjetomten.

– Den borgerliga majoriteten driver igenom det här tillsammans med socialdemokraterna, som driver igenom det här på väldigt kort tid. Det enda sättet att stoppa det här är att vanligt folk säger ifrån, att det här går vi inte med på, säger Peter Engvall, Ung vänster.

Det finns en stor politisk uppslutning bakom det vinnande förslaget Saltkristallerna som ska uppföras av Midroc. I förslaget finns en kongressanläggning med en hotelldel på den delen av tomten där ångfärjestationen står idag. Stationen ska flyttas till andra sidan torget medan man bygger bostäder på den del av tomten som ligger närmast Dunkers.

Både socialdemokraterna och den borgerliga alliansen är för förslaget, men det finns många helsingborgare som är desto mer kritiska.

Dels finns det de som vill att man skulle rätta sig efter resultatet av medborgarenkäten för några år sen där folk ville bevara stationshuset och göra en park av resten av tomten och dels finns det ett stort motstånd mot att nöjesetablissemanget the Tivoli är hotat av planerna.

Kort efter att det vinnande förslaget presenterades bildades en Facebookgrupp där medlemmarna vill bevara The Tivoli på Ångfärjan och gruppen fick snabbt 12 000 medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista