Tre polisen fanns i polishuset under natten. Foto: Johan Pettersson/SR
Kristianstad

Två anhållna efter polishusdramat

Uppdaterad 15.00

Två män har anhållits misstänkta för hot mot tjänsteman och sabotage. Det handlar om en 23-åring och en 24-åring som kom till polishuset i Kristianstad inatt med en misstänkt sprängladdning.

Det var vid midnatt som två personer kom in till polishuset i Kristianstad. Männen kom in i byggnaden genom att först ringa på porttelefonen och sedan knuffa bort assistenten som kom för att möta dem. Väl inne hotade de att spränga sig själv och polishuset i luften. Enligt uppgift är de två kända av polisen sedan tidigare.

De poliser som fanns på plats i huset pratade med de två männen, men drog sig sedan tillbaka. Under flera timmar fanns hotet att de båda männen skulle spränga polishuset. Enligt uppgift ska de inte haft några speciella krav. Förhandlare sattes in.

– Allt gick lugnt till och de två männen överlämnade sig själv till polisen, säger Per-Ola Classon, yttre befäl på polisen i Kristianstad.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen betraktar bombdramat som "oerhört allvarligt" och ett hot mot både samhället och demokratin. De poliser som var inblandade har tagits om hand av kollegor för avlastningssamtal. Om några dagar kommer de att erbjudas debriefing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".