Malmö

Ubåtsorder ger nytt hopp

Kockums kommer att få bygga den nya generationen svenska ubåtar, det står klart sedan man skrivit kontakt med FMV, Försvarets Materielverk.

Arbetet med den nya ubåten kommer att koncentreras till Malmö, och det kan innebära att planerna på att flytta jobb därifrån till Karlskrona bantas. Enligt Kockums kommer ubåtsordern att kräva nyanställningar.

– Det är ett viktigt kontrakt, nu kan konstruktionen komma igång, säger företagets informationschef Kjell Göthe.

Hur många ubåtar ska ni bygga?

– Regeringen har sagt att man ska komma med besked om det i tilläggspropositionen i vår, men det man tidigare diskuterat är två stycken.

Enligt tidigare planer var det tänkt att alla de cirka 250 anställda som finns kvar på Kockums i Malmö skulle föras över till huvudkontoret i Karlskrona. Men få av de anställda var intresserade av att flytta till Blekinge och företaget riskerade då att förlora kompetens, kompetens som man behöver om man vill bygga de nya ubåtarna.

För några veckor sedan öppnade man därför möjligheten att behålla personal i Malmö om man fick A26-kontraktet, vilket nu alltså är i hamn.

– Vd har mandat att behålla konstruktionskapacitet i Malmö, mer än så kan jag inte säga. Vi ska nu börja planera och diskutera detta med våra medarbetare, kommenterar Kjell Göthe.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista